top of page

Kuidas kasvatada ettevõtluses enesekindlust?


Ettevõtluses räägitakse väga palju sellest, kuidas saavutada numbrilist edu ning kahtlemata on see ettevõtte üks põhilisi eesmärke- jääda kasumisse ja müüa oma tooteid/teenuseid.


Müümiseks, klientide leidmiseks ja turundamiseks on loodud väga palju süsteeme ja koolitusi- infot eduka ettevõtte loomisest puudu ei tohiks jääda. Miks ei saavuta paljud ettevõtjad siiski ka nende koolituste toel edu nii kiirelt või hästi?


Põhjuseid võib leida kindlasti väljast- see mis turul parasjagu toimub ja kui hästi ettevõtja oma koolitustel saadud teadmisi rakendab.




Minu arvates on kõige suurem ja olulisem takistus seotud aga meie endaga ja meie enesekindlusega. Me teame kõike, mida me peaksime ettevõttes tegema, et edu saavutada, aga me ei julge!

Naisettevõtjaid coachides märkan ma tihti, et naised tunnevad end ebakindlana näiteks müümisel ja oma teenuse turundamisel. Kardetakse olla müümisel liiga tüütud, kardetakse ebaõnnestumist, teiste arvamust ja oma arvamuse ja teadmiste avaldamist.


Ebakindluse kaks poolt.


Ma arvan, et meil kõigil on kindlasti väga spetsiifilisi olukordi, mis meie enesekindlust aeg-ajalt õõnestavad. Ettevõtluses võib selleks olla näiteks halb tagasiside kliendilt, tootmises millegi vussi minemine, esialgsete plaanide mitte sujumine jne.


Ja ma tahan kohe ära öelda, et neid asju ikka juhtub.


Neid ei saa sa vältida ei ettevõtluses ega palgatööl, seega peitu ei saa me keegi pugeda. Ettevõtluses on päeva lõpuks vastutus lihtsalt kõik sinu peal, palgatööl on see natuke hajutatum. Kui sa soovid ettevõtlusega tegeleda, siis kõige lihtsam ongi kohe ette teada, et raskeid hetki tuleb, paljud neist ei ole sinu kontrolli all ja sina päeva lõpuks vastutad oma edu eest. Selleks lihtsalt tuleb valmis olla.


Teine asi, mis ma näen, mis mõjutab naisettevõtjaid kõige rohkem on tegelikult mitte need välised olukorrad, vaid nende enda sisemised uskumused. See on vahel uskumatu kui palju jama me enda kohta endale räägime nagu “ma ei saa hakkama”, “ma ei tee nii hästi kui teised” jne. Ja siis need uskumused hakkavad mõjutama meie tegevust- meis tekib kadedus teiste osas ja salamisi võrdleme end nendega, me jätame mingid eesmärgid tegemata või teeme neid liiga aeglaselt.


Uskuge või mitte, need uskumused on nagu self-fulfilling prophesy- iga väiksemgi raske olukord ettevõtluses mõjub meile kui tõestus, et me ei saagi hakkama. Aga rasked olukorrad ja meie mõttes selle kohta ei ole tihti kuidagi omavahel seotud, sest ettevõtluses lihtsalt juhtub asju vahel!


Kuidas alustada enesekindluse kasvatamisega?


Paljud olukorrad ei ole meie kontrolli all. Mis aga on meie kontrolli all on see mis tähenduse me anname nendele olukordadele. Me peame olema hoolikad,et mitte igat halba olukorda tõlgendada kohe nii, et mina olen vale.


Seega nr 1 on alustada kindlasti oma mõtteviisiga tööd. Esialgu on hea lihtsalt jälgida neid mõtteid, mis tulevad ja siis hakata nende tõenduspõhisust kahtluse alla seadma ja luua uued toetavad mõtted asemele. See vajab veidi harjutamist.


Nr.2 on väärtused. Väärtused aitavad meil rasketes olukordades navigeerida ja teha õigeid otsuseid. Nad on meie sisemised teejuhid selle suunas, mis on meile kõige õigem. Kui me teame kogu veendumusega, et me oleme õigel teel, siis hakkab paika loksuma ka meie sisemine enesekindlus.


Väärtuste kindlakstegemisel soovitan sul jõuda 2-3 tuumväärtuseni. Tavaliselt tahavad inimesed valida 10-15 väärtust ja lisaks veel igale nende eluvaldkonnale eraldi väärtused (väärtused minu töös, pereelus, hobides jne). Pea meeles, et meie väärtused ei muutu erinevates kontekstides. Sa kannad oma 2-3 tuumväärtust endaga nii oma eraelus kui ka tööelus. Nagu öeldakse, kui Sul on rohkem kui 3 prioriteeti, siis Sul ei olegi tegelikult prioriteete.Sama kehtib ka väärtustega. Mingil hetkel muutub Sinu väärtuste nimekiri lihtsalt hea tunde nimekirjaks ja Sa ei suuda reaalselt neid kõiki oma ellu korraga rakendada.


Ära unusta ka tuua oma tuumväärtuseid rohkem oma ellu!


Nr 3. hoia end vastutavana oma eesmärkide ees. Oled kindlasti olnud olukorras kus lükkad eesmärke edasi, sest on väike hirm sellega pihta hakata. Või kui mõni õhtu tundub diivanil Netflixi vaatamine mugavam ja mõnnam kui 30min oma eesmärkide kallal töö tegemine.


Sellistes olukordades ei tule mitte keegi teine sind pushima ja motiveerima, seda saad teha ainult sina ise.


Ja mida rohkem sa enda lubadusi eesmärkide saavutamiseks ei täida ja valid mugavama elu, siis ka see õõnestab sinu usaldust iseenda suhtes. Ehk et aus ja läbipaistev suhe iseendaga on oluline. Endale antud lubaduste mitte täitmine mõjub sulle täpselt samamoodi nagu sarnane olukord sõbraga.


Alguses on väga okei teha asju nii et põlv väriseb! Aga tee ikkagi! Sest sinu eesmärgid ja unistused on palju suuremad!

bottom of page