top of page

Edu ettevõtluses ei pea tulema Sinu vaimse tervise arvelt!



Usun, et nii minu, kui ka paljude teiste ettevõtjate jaoks on tööstress ja läbipõlemine väga isiklik teema. Oma coachingu klientidega katan seda teemat alati teadlikult, sest tihti märgatakse seda kahjuks alles siis, kui sümtomid on äärmuslikumat sorti. Ja kuna ma tihti coachingus sellest vestlen, siis arvasin, et mind see koll jahtima ei tule. Aasta alguses see siiski juhtus ja pean tõdema, et terve ülejäänud aasta (tänaseks siis juba pea 8 kuud!) on see ka minuga kaasas käinud.


See kogemus pani mind küsima, miks see ettevõtjatega juhtub?


Ja minu arvates peitub vastus ootustes, mida meile väljaspoolt peale pannakse. Tihti näeme ilusaid videosi ettevõtjatest, kes teatavad uhkusega, et nad on esimese aastaga teeninud 5-, 6- isegi 7-kohalisi summasid. Näeme postitusi koolitjatelt ja mentoritelt “Sinu konkurendid juba kasutavad seda tööriista, ära jää maha” või “5 nõuannet, kuidas täna tasuta endale kliente saada”.


Ettevõtluse maailm on oma olemuselt etteaimamatu ja maailm meie ümber liigub kiiresti. Kõikide nõuannete ja uute tööriistadega kaasas käimine ei ole tegelikult realistlik enamikele väikeettevõtjatele, sest tihti kanname me üksinda oma ettevõttes kõiki ameteid.


Kuidas tööstressi ja läbipõlemist märgata?


Tööalane stress võib tekkida siis, kui töökoormus- ja sellega kaasnevad nõudmised on suuremad, kui sellega toime jaksame tulla. Kui stress kestab pikema aja jooksul ja me ei suuda seda maandada, võib see viia läbipõlemiseni.


Tööalase pingutuse ja läbipõlemise tunnused võivad olla järgmised:

  • Pidev väsimus ja energiapuudus nii tööl kui ka eraelus. Varem nauditavad tegevused ei paku enam rõõmu.

  • Tööst võõrandumine ning pettumus selles, mida teed.

  • Keskendumisvõime ja loovuse langus.

  • Füüsilised tervisehäired, mis on esimeseks märgiks, et organism on koormuse all.


Kuidas ennetada tööstressi ja läbipõlemist?

  • Ole teadlik ohumärkidest. Õpi märkama käitumises ja tervises toimuvaid muutusi. Tunne enda stressitaseme tõusu ära, et saaksid reageerida õigeaegselt.

  • Koosta ennetusplaan. Plaani koostamine siis, kui oled juba ülekoormatud, võib olla keeruline. Seepärast võta aega eneseanalüüsiks ja pane paika sammud, mida saad rakendada rasketel hetkedel enda toetamiseks.

  • Seadista selged piirid. Ära karda kehtestada piire töö- ja isikliku elu vahel. Lubades endal aega puhkuseks, suudad vältida mõtetes pidevat töömõtet 24/7. Mõnikord on "ei" ütlemine uutele projektidele või kohustustele hädavajalik, et hoida tasakaalu erinevate eluaspektide vahel.

  • Leia toetusvõrgustik. Ümbritse end inimestega, kes sind mõistavad ja toetavad ning on samal teekonnal. Selline toetus annab sulle jõudu ja tugevust, kui tunned end ülekoormatuna.

Ära unusta, et oled edukas ja ambitsioonikas ettevõtja ka siis, kui hoiad tööl ranged piirid ja võtad sealjuures aega iseendale. Raha teenimine ei ole enam nii tähtis, kui oled samal ajal läbipõlenud ning enda heaolu kaotanud. Oluline on leida tasakaal ja hoolitseda enda eest, et säilitada produktiivsus ja rahulolu nii töös kui ka eraelus.


Mina teen täna teadlikke samme nii ennetamiseks kui ka taastumiseks ning tead nüüd veelgi enam, et enda coachingus olevate naisettevõtjatega on selle teema puudutamine väga tähtis.




bottom of page