top of page

5 moodust, kuidas kodulehele rohkem külastusi saada

Autor: kodulehtede looja Kirsi Milk (mirsiidesign.ee)


Tihtipeale unustatakse kodulehte luues tõsiasi, et ainuüksi lehe tegemine ei pruugi sinna külastusi tuua. Nähakse palju vaeva nii disaini kui ka sisu loomisega, kuid mida ei ole, on külastajad ehk kliendid. Aga kuidas siis saada kodulehele rohkem külastusi, kes sinu teenusest või tootest huvitatud oleksid?


Vaatame siinkohal viite moodust, kuidas kodulehe nähtavust internetis suurendada.


  1. Veebistatistika ja külastatavuse mõõtmine

Alustame seekord hoopis tagantpoolt. Enne kui üldse hakkad külastuste saamisega vaeva nägema tee kindlaks, et su kodulehel on võimekus mõõta kes, millal ja millistest allikatest sinna jõuavad. Muidu kompad pimeduses. 


Äritulemuste tõstmiseks tuleb seada kodulehele kindel eesmärk ja tegevused selle saavutamiseks. Seejuures peab neid tegevusi pidevalt jälgima ja analüüsima, see võimaldab teha järeldusi, mille põhjal saad oma veebilehte muuta kasutajasõbralikumaks ja eesmärgipärasemaks.


Seega veendu, et su lehel on küljes mõni statistikat koguv vahend (nt. Google Analytics, Google Search Console jne). Tee endale selgeks olulised mõõdikud, mida jälgida ning veendu, et need on seotud kodulehe eesmärgiga, mis omakorda tuleneb ärilisest eesmärgist.


Muuhulgas saab näiteks kodulehe analüütikas jälgida järgenvaid KPI-sid:

  • Unikaalsete külastuste arv kuus

  • Conversion Rate ehk soovitud tegevuste määr 

  • Bounce Rate ehk kui palju on selliseid külastajaid, kes lehele jõudes sealt ka kohe ära põrkavad

  • Exit Page ehk leht, millelt veebilehelt lahkutakse, võib anda head indikatsiooni lahkumise põhjuse kohta



  1. Loo väärtuslikku sisu KLIENDI jaoks

Kui sa tead, kes on sinu ideealne klient ja sihtgrupp (sa ikka tead ju seda eks?), siis pane ennast tema kingadesse ja mõtle, milline sisu sinu kodulehel võiks just tema jaoks väärtuslik olla. 


Iga äri lahendab mingit probleemi. Didrikson müüb ilmastikukindlaid riideid, et nii lastel kui täiskasvanutel oleks mõnus iga ilmaga väljas olla. Berrichi looduskosmeetika pakub alternatiivi tavakosmeetikale, et meie organismi jõuaks vähem mürgiseid aineid. Millist probleemi sinu äri lahendab? Kuidas sa kliendile kasulik oled, teda aitad? Need on teemad, mis sinu klienti huvitavad, seega kirjuta sellest oma kodulehel. 


Paku väärtus, jaga enda teadmisi ja ole kasulik. Nii jõuab sinu lehele rohkem külastusi just nende poolt, kes sellest teemast huvitatud on. 


Sisuga ei tasu koonerdada, see meeldib nii sinu potensiaalsetele klientidele kui ka Googlele.



  1. Tule kapist välja ja jaga julgelt!

Kui koduleht on valmis, siis kuuluta seda nii, nagu see oleks maailma kõige ägedam asi. Olgu, nii entusiastlik just ka olema ei pea, aga mõte on selles, et ära jäta enda lehte sahtlisse peitu. Jaga kodulehte nii palju kui võimalik, tee postitusi, jaga lehe linki erinevates Facebooki gruppides. 


Lisaks räägi sellest oma sõpradele ja tuttavatele. Palu omakorda neil seda enda tuttavatele jagada, nii paned sõna liikuma. Inimestele meeldivad tuttavad ja turvalised asjad, seega on suurem tõenäosus just tuttavate hulgast kliente leida ja sealt ongi mõistlik alustada. 

Isegi kui su koduleht on olnud avalik juba pikemat aega, aga sa ei ole sellest kellelegi rääkinud, siis väga suure tõenäosusega ei tea enamus su sõpradest selle olemasolust, rääkimata võõrastest. 


Kunagi ei ole hilja jagada ja ära karda, sa ei ole pealetükkiv, sest sinu äri lahendab kellegi probleemi!


  1. Kõikvõimas SEO ehk otsimootoritele optimeerimie

Juba kodulehe planeerimise faasis tuleb mõelda igal sammul SEO-le -  kuidas läbi Google orgaanilise otsingu leht võimalikult eespool välja tuleks? Millegipärast mõeldakse selle asemel hoopis, mis värve lehel kasutada, mis pilte sinna panna ja kirjutatakse paari lausega, millega äri tegeleb. Varem või hiljem jääb äri kasvades sellest väheks.


Mõtle Googlest kui robotist, ta ei oska pilte lugeda ja värvid ei tekita temas emotsiooni. Tema näeb ainult lehe koodi ja seega ainult teksti. Kui lehel aga teksti ei ole või on seda väga-väga vähe, siis ei hakka Google ka seda lehte kunagi eespool näitama. Tal ei ole lihtsalt piisavalt infot, et seda kuskile sobitada. 


Lehe sisu on oluline, kui mitte kõige olulisem üldse. Veebileht peab olema kooskõlas SEO reeglitega ning seejuures on kirjutamine vaid üks osa SEO optimeerimisest.



  1. Tasuline digiturundus

Äri kiiremaks kasvatamiseks tuleb appi tasuline reklaam. Alustama ei pea suurelt, alguses piisab paarisajast eurost, et testima hakata. Mida tõhusamaks läheb reklaam, seda suuremaks selle eelarve. Iga kampaaniasse pandud euro tuleb hästi tehtud reklaami puhul mitmekordselt tagasi.


Mõtle jällegi, kes on su ideaalne klient ja millistes kanalites ta käib, kuskohast infot otsib. Selle põhjal saad valida õige koha, kus reklaami teha. Tasulist reklaami saab teha näiteks Facebookis, Instagramis, LinkedInis, X-s (end. Twitter), Googles, Bingis, Yandexis, Pinterestis, Tik-Tokis jne. Kanaleid on palju ja igale ärile kõik ei sobi. Näiteks on Facebook ja Instagram vabamad, LinkedIn aga rohkem sobilik ärikliendile. 

Tasulist reklaami tehes pane jällegi kindlasti paika mõõdikud, mida jälgid, et reklaami tasuvust mõõta.



Kui soovid lähemalt kuulda, miks koduleht praegusel sotsiaalmeedia ajastul oluline on ja kuidas seda enda äri jaoks efektiivsemalt tööle panna, siis just sellest räägime 15.aprillil algavas väljakutses “Vabadus ettevõtluses”. 


Lisaks sellele jagavad veel kolm oma ala spetsialisti nõu teemadel: 

  • Kuidas luua klientidega lojaalseid suhteid, neid hoida ja miks see nii oluline on?

  • Kuidas ja miks mõõta sotsiaalmeedia turundust?

  • Strateegiad ettevõtte raha haldamiseks ja investeerimiseks: sisemine rahaasjade korraldamine ja välised investeeringud.


Kui sa soovid enda ettevõtet arendada ja kasvatada, siis pane ennast kindlasti kirja ja viime koos sinu ettevõtte järgmisele tasemele.





bottom of page