top of page

Kuidas naisettevõtjana edukalt networkida





Ettevõtluse üheks kõige väärtuslikumaks tööriistaks on uute tutvuste loomine ehk networking. See aitab sul luua sidemeid, leida uusi potentsiaalseid kliente ja avada end uutele võimalustele.


Samal ajal näen, et naisettevõtjate hulgas on see tööriist siiski väga vähe kasutusel. Selle peamiseks põhjuseks on tihti ebakindlus uute inimestega suhtlemisel. Alguses tundub see lihtsalt natuke veider. Teine ebakindluse allikas, mis saadab tihti just ettevõtluses alustavaid naisi on uskumus:


“Sellistel networking üritustel käivad väga edukad naisettevõtjad, kes mina ikka nende kõrval olen, mul pole midagi jagada”


Selleks, et saaksime järgnevate nõuannetega olla ühisel lehel, lükkan selle uskumuse mõne mõttega kohe ennetavalt ringi:

  1. Edukas ettevõtja on ka naine, kes on just alustanud! Esimeste sammude tegemine on tihti kõige hirmsam- sinu kogemus sellest on väärtuslik ja toetab ehk teisigi.

  2. Kui sind juhib tugevalt selline uskumus, siis jätad end teadlikult eemale. Ja kui sa oled eemal, siis sinu ümber iseenesest seda networki ei teki. Sina vastutad oma kogemuse eest!

  3. Kui sa ei tea, mida jagada, siis valmista endale juba varakult ette teemad ja küsimused, mis hetkel huvi pakuvad. Niisama networking üritusele minna ei tasu.


Nüüd kui oled ebakindluse seljatanud ja leppinud ka sellega, et esimesed networking kogemused võivad olla harjumatud ja veidrad, tahan ma sinuga jagada kolme nõuannet, mis aitavad sul networkingu oskuseid kasvatada.


  1. Regulaarsus ja suhetele loomine


Üksikud korrad ja juhuslik osalemine ei loo väärtust ei sulle ega ka teistele. Üksikute kordadega ei jää sa inimestele meelde- ühest lühikesest vestlusest ei teki üldjuhul tugevaid sidemeid. Korduvalt ja tihti nendes gruppides osaledes tekivad tutvused, mis aja jooksul muutuvad tugevamateks sidemeteks.


  1. Reegel “Anna rohkem kui saad”


Networking ei ole ühesuunaline tänav, mille ainsaks eesmärgiks on enda ettevõtte reklaamimine. Jah, sellistes kohtades tuleb seda teha (valmista kindlasti enda pitch ette), kuid fookus võiks olla alati rohkem teiste tundmaõppimisel ja neile väärtuse loomises.


Kuidas?

1. Jaga nõuandeid ja ela kaasa

2. Räägi ressurssidest ja võimalustest, sind on aidanud

3. Aita sobivaid inimesi kokku viia


  1. Ole ettevalmistunud ja oma eesmärki


Lisaks sellele, et regulaarselt networking üritustel käia, pane paika enda eesmärk, mida kohtumistel saavutada soovid. Selle eesmärgi õnnestumiseks ola alati ettevalmistunud- tea, kellega rääkida soovid, õpi oma ettevõtet selgelt ja lühidalt tutvustama (see sama pitch kõne :)) ning küsi julgelt asju, mida soovid (näiteks koostöö kellegagi).



Need nõuanded aitavad sul networkingu maailmas edukamalt toimetada ja tuua sinu ettevõtluse teekonnale väärtuslikke kontakte ning võimalusi. Pea meeles, et networking on protsess ja suhete loomine, seega ole siiralt sina ise, jaga väärtust ja hoia oma tegevusi eesmärgistatuna.


Mida rohkem networkid, seda lihtsamaks see aja jooksul muutub!





bottom of page